Αρχική » Α ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Α ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

by Κ. Α.

Α ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ. ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΤΩΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΝΙΑΙΟ ΣΥΣΤΗΜΑ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ

Τρεις μήνες μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς, η κατάσταση στα σχολεία έχει φτάσει σε αδιέξοδο. Παρά τη μνημονιακή αύξηση του ωραρίου των εκπαιδευτικών, τις συγχωνεύσεις σχολείων και το κλείσιμο τμημάτων στο όνομα της «εξοικονόμησης» πόρων, τα σχολεία, ακόμα και σήμερα, δεν μπορούν να λειτουργήσουν με κανονικό πρόγραμμα λόγω των κενών. Οι φετινοί μόνιμοι διορισμοί δεν καλύπτουν ούτε το 20% των πραγματικών αναγκών. Έχουν χαθεί, ήδη, χιλιάδες διδακτικές ώρες και το Υπουργείο προχωρά σε εμβαλωματικές «λύσεις» : Υποχρεωτικές υπερωρίες, περικοπές εκπαιδευτικών στα εργαστήρια, τροπολογία για προσλήψεις αναπληρωτών εκτός πινάκων αλλά και συνταξιούχων! Σε αυτό το πλαίσιο κινείται και η εξαίρεση των εκπαιδευτικών από το Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας.

Στο άρθρο 55 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο: «Ρυθμίσεις για τους χερσαίους συνοριακούς σταθμούς, την ενίσχυση των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης και λοιπές διατάξεις», που  ψηφίστηκε από τη Βουλή, ενσωματώθηκε διάταξη η οποία απαγορεύει με τρόπο απόλυτο και καθολικό στους εκπαιδευτικούς Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης να συμμετέχουν στο Ενιαίο Σύστημα Κινητικότητας, δηλαδή τους απαγορεύει να κάνουν αίτηση ώστε να έχουν δικαίωμα μετάταξης ή απόσπασης σε άλλες υπηρεσίες του Δημοσίου. Μια διαδικασία που μέχρι τώρα για τους εκπαιδευτικούς τελούσε υπό την έγκριση των υπηρεσιακών συμβουλίων ( ΚΥΣΠΕ-ΚΥΣΔΕ).

Στην αιτιολογική έκθεση, μάλιστα, αποκαλύπτεται η πραγματική στόχευση του Υπουργείου Εσωτερικών: «Με την προτεινόμενη ρύθμιση εξορθολογίζεται το ενιαίο σύστημα κινητικότητας και διασφαλίζεται η αποτελεσματικότητα της κινητικότητας των πολιτικών διοικητικών υπαλλήλων, αλλά και η στελέχωση κρίσιμων υπηρεσιών, όπως τα σχολεία, τα σωφρονιστικά καταστήματα και τα νοσηλευτικά ιδρύματα και καταργούνται διατάξεις που ρύθμιζαν ευνοϊκότερα θέματα κινητικότητας υπαλλήλων που είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα”.

Είναι προφανές πως πρόκειται για περιστολή ενός ακόμη δικαιώματος των εκπαιδευτικών η οποία δεν μπορεί να περάσει έτσι. Αν θέλει πραγματικά η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΙΘΑ να αντιμετωπίσει τα κενά στα σχολεία, ο μόνος δρόμος που έχει είναι η πραγματοποίηση όλων των μόνιμων διορισμών που απαιτούνται, σύμφωνα με τις πραγματικές ανάγκες, αντί να καταργούν το δικαίωμα κινητικότητας και μετατάξεων. Η απαγόρευση της συμμετοχής των εκπαιδευτικών στους κύκλους κινητικότητας του δημοσίου είναι ενέργεια απαράδεκτη, αυταρχική, αντιδημοκρατική  και λειτουργεί τιμωρητικά για τους/τις συναδέλφους/ισσες που επιθυμούν να μπουν στη διαδικασία αυτή. Για μια ακόμα φορά οι εκπαιδευτικοί στερούνται  ένα δικαίωμα, που προσφέρεται σχεδόν σε όλο τον υπόλοιπο Δημόσιο Τομέα.

Καλούμε τις Ομοσπονδίες, ΔΟΕ και ΟΛΜΕ, να προχωρήσουν,  εγκαίρως και εντός του προβλεπόμενου από το νόμο χρονικού ορίου, στις απαραίτητες νομικές ενέργειες, ώστε να προσβάλουν