Αρχική » Ο Γ. Ψυχογιός στο Ζεμενό για την εκδήλωση μνήμης στους 12 εκτελεσθέντες από τους Ναζί.

Ο Γ. Ψυχογιός στο Ζεμενό για την εκδήλωση μνήμης στους 12 εκτελεσθέντες από τους Ναζί.

by Κ. Α.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ο Γ. Ψυχογιός στο Ζεμενό για την εκδήλωση μνήμης στους 12 εκτελεσθέντες από τους Ναζί.

Στην εκδήλωση μνήμης τους 12 εκτελεσθέντες από τους Ναζί, στο Ζεμενό Κορινθίας παραβρέθηκε ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Κορινθίας.

Ακολουθούν οι δηλώσεις του βουλευτή καθώς και η ανάρτηση του σε μέσο κοινωνικής δικτύωσης:

ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ..ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ!

  • 80 χρόνια από την εκτέλεση 12 Ελλήνων πατριωτών στο Ζεμενό από τα ναζιστικά στρατεύματα, με τη βοήθεια ντόπιων συνεργατών τους.
  • Μία μέρα πριν την αποχώρησή τους από την περιοχή, στις 14.09.1944, ανήμερα του Σταυρού και με τον τρύγο σε εξέλιξη, οι ναζί κυκλώνουν και καίνε το χωριό, ενώ σκοτώνουν δώδεκα ανθρώπους κόβοντας τους το “νήμα” της ζωής. Ήταν το τελευταίο “ολοκαύτωμα”, η τελευταία επίσημα καταγεγραμμένη θηριωδία των φασιστών στην Ελλάδα.
  • Δεν θα επιτρέψουμε να περάσει στη λήθη, θα επιμείνουμε να μπει το Ζεμενό στα μαρτυρικά χωριά, θα υπερασπιστούμε την ιστορία μας σε μια περίοδο που ο φασισμός, το μίσος, το σκοτάδι έχουν σηκώσει κεφάλι σε Ελλάδα και Ευρώπη.
  • Στην ανάρτηση παρακάτω δείτε υλικό για το τι συνέβη και γιατί πριν 80 χρόνια στο Ζεμενό, το ρόλο των ντόπιων συνεργατών των Ναζί και την τραγωδία των οικογενειών, οι μαρτυρίες των οποίων μέχρι και σήμερα δείχνουν τη φρίκη των εγκλημάτων που υπέστη ο τόπος μας, επειδή κυρίως αντιστάθηκε στο φασισμό και την εξαχρείωση των Ναζί.
  • Συγχαρητήρια στον Σύλλογο Ζεμενού Κορινθίας και όσους συνέβαλαν στην οργάνωση της τελετής και την προβολή της ταινίας “Το κανόνι και το Αηδόνι” του Ιάκωβου Καμπανέλλη, στο Σχολείο του χωριού!   Θα είμαστε πάντα εκεί. ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ!

Ακολουθεί η ανάρτηση: 

Ψυχογιός Γιώργος – Giorgos Psychogios

Ψυχογιός Γιώργος – Giorgos Psychogios ΔΕΝ ΞΕΧΝΑΜΕ..ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ ΦΑΣΙΣΜΟΣ! 80 χρόνια από την εκτέλεση 12 Ελλήνων πατριωτών στο Ζεμενό από τα ναζιστικά σ…