Αρχική » Ερώτηση Ψυχογιού: Να σταματήσουν επιτέλους οι καθυστερήσεις με τις άδειες διαμονής και οι αδικίες που υφίστανται χιλιάδες μετανάστες με ευθύνη της Πολιτείας!

Ερώτηση Ψυχογιού: Να σταματήσουν επιτέλους οι καθυστερήσεις με τις άδειες διαμονής και οι αδικίες που υφίστανται χιλιάδες μετανάστες με ευθύνη της Πολιτείας!

by Κ. Α.

ΔΕΛΤΙΟΤΥΠΟΥ

Συζητήθηκε στο πλαίσιο της διαδικασίας του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου η Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή Κορινθίας και τομεάρχη Μετανάστευσης και Ασύλου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργου Ψυχογιού, προς τον κ. Υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου, με θέμα την επίλυση προβλημάτων που αφορούν τις άδειες διαμονής των μεταναστών που διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα εδώ και πολλά χρόνια ή και δεκαετίες.

Από την πλευρά του ο κος Ψυχογιός αναπτύσσοντας την Ερώτηση κατά την πρωτολογία του επισήμανε πως όχι μόνο χρονίζει αλλά και επιδεινώνεται το ζήτημα των τεράστιων καθυστερήσεων στην ανανέωση των άδειών εκατοντάδων χιλιάδων μεταναστών και των οικογενειών τους, παρόλο που οι περισσότεροι διαμένουν επί χρόνια ή και δεκαετίες στη χώρα. Τόνισε πως οι περισσότερες καταγγελίες αφορούν στα προβλήματα  που αντιμετωπίζουν στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο και στην εξυπηρέτηση από φορείς του Δημοσίου, είτε ως μισθωτοί και ελεύθεροι επαγγελματίες, είτε με την δυσχερή πρόσβασή τους σε βασικά δικαιώματα, όπως η υγεία, η κοινωνική πρόνοια και η υποβολή αίτησης για Ιθαγένεια, αλλά και στη δυσκολία ταξιδιών σε άλλες χώρες της ΕΕ λόγω έλλειψης τίτλου ισχύουσας άδειας διαμονής. Επισήμανε, εξάλλου, την ανάγκη ενίσχυσης των αρμόδιων υπηρεσιών σε προσωπικό και εξοπλισμό.

Ο Υπουργός απαντώντας αναγνώρισε την αξία της ερώτησης για ένα τέτοιο ζήτημα ενώ παραδέχτηκε και την αλήθεια των στοιχείων που αναφέρονται σε αυτήν. Ανέφερε πως τα περισσότερα προβλήματα προκύπτουν από την έλλειψη προσωπικού και δεσμεύτηκε για ενίσχυση των ΔΑΜ των Αποκεντρωμένων Διοικήσεων με προσωπικό σε συνεργασία με την ΕΕΤΑΑ. Ενώ αναφέρθηκε και σε επιτάχυνση των διαδικασιών για την λήψη βιομετρικών στοιχεία αλλά και στην ενδυνάμωση των «υπηρεσιών μιας στάσης».

Ο κος Ψυχογιός στη δευτερολογία του αντίτεινε πως για να υπάρξει ουσιαστική βοήθεια των ΔΑΜ χρειάζεται πρωτίστως μόνιμο προσωπικό και όχι κι άλλοι συμβασιούχοι, για τους οποίους όμως τόνισε πως η πολύτιμη εμπειρία τους όλα αυτά τα χρόνια δεν πρέπει να χαθεί.

Στη συνέχεια, αφού επισήμανε πως η προσφορά των μεταναστών σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής και οικονομικής ζωής της χώρας είναι πολύ σημαντική ειδικά στην επαρχία και πως είναι αυτονόητη υποχρέωση της Πολιτείας να εκδίδει εγκαίρως τις άδειες διαμονής για τους ίδιους και τις οικογένειές τους, ώστε να μην δυσχεραίνονται οι συναλλαγές με το Δημόσιο και να μην χάνονται δικαιώματα, εστίασε στις άδειες διαμονής για εξαιρετικούς λόγους όπου η εισαγωγή της λέξης «άπαξ» δημιουργεί αδικίες και περιορίζει την πρόσβαση καλώντας τον αρμόδιο Υπουργό να εξετάσει λύση με τις απαραίτητες δικλείδες.

Στο βίντεο μπορείτε να δείτε τη συζήτηση της Επίκαιρης: https://youtu.be/9lGIiAv23x8