Αρχική » Γ. Ψυχογιός: Στη Βουλή ο Βιολογικός Καθαρισμός Νεμέας. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την υλοποίηση ενός κορυφαίου έργου για την περιοχή!

Γ. Ψυχογιός: Στη Βουλή ο Βιολογικός Καθαρισμός Νεμέας. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την υλοποίηση ενός κορυφαίου έργου για την περιοχή!

by Κ. Α.

Ο βουλευτής Κορινθίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γ. Ψυχογιός, φέρνει στη Βουλή με Επίκαιρη Ερώτηση προς το αρμόδιο Υπουργείο, την υλοποίηση ενός εξαιρετικά σημαντικού έργου για τη Νεμέα, αυτό του Βιολογικού Καθαρισμού και, συγκεκριμένα, την «Δημιουργία Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Οικισμού Νεμέας»

Ένα έργο τεράστιας σημασίας, που αφορά στην ποιότητα ζωής, την καθημερινότητα, το περιβάλλον και την ασφάλεια της τοπικής κοινωνίας.

Ο βουλευτής, αφού υπενθυμίζει την κομβική συμβολή της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στην ένταξη και χρηματοδότηση του έργου, ζητά από την κυβέρνηση άμεσες ενέργειες και απαντήσεις στα εξής κρίσιμα ερωτήματα:

  1. Θα μεριμνήσει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να στηριχτεί ο Δήμος Νεμέας και να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου δύο χρόνια περίπου μετά την σχετική Πρόσκληση (ΑΔΑ: Ψ6ΦΩΩΚΔ-25Β);
  • Θα απαντήσει συγκεκριμένα και ξεκάθαρα αν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση που είχε δεσμευτεί από το 2018 για το έργο «Δημιουργία Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Οικισμού Νεμέας», ή έχει γίνει ανακατανομή των πόρων, που θα στερήσει τη Νεμέα από το πιο σημαντικό έργο υποδομής της περιοχής;

Διαβάστε παρακάτω την Επίκαιρη Ερώτηση, όπως κατατέθηκε:

ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς  τον κ. Υπουργό

Περιβάλλοντος  και Ενέργειας

Αθήνα  30 Απριλίου 2024

ΘΕΜΑ: Κίνδυνος να χαθεί η χρηματοδότηση για την κατασκευή του βιολογικού καθαρισμού στη Νεμέα

Το ενδεχόμενο να χαθεί η χρηματοδότηση του έργου «Δημιουργία Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Οικισμού Νεμέας» είναι καταστροφικό. Το κομβικό και πολύ κρίσιμο αυτό έργο μέχρι το 2014 υπήρχε μόνο στα χαρτιά και ως προεκλογική δέσμευση, χωρίς να έχουν δεσμευθεί οι απαραίτητες πιστώσεις από την πλευρά της τότε κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας.

Το 2020 το Υπουργείο παρουσίασε με διθυραμβικό τρόπο το έργο ως μια πρωτοβουλία που αναλήφθηκε επί των ημερών του, αγνοώντας την ένταξή του στο «Φιλόδημος» το 2018 από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, και την πλήρη αδράνεια για την ολοκλήρωση του έργου την περίοδο 2019-2023.

Ωστόσο, από συζητήσεις σχετικά με το ως άνω ζήτημα στο Δημοτικό Συμβούλιο Νεμέας, διαφαίνεται ότι, ενώ μόλις πρόσφατα έχει υπάρξει πρόοδος των διαδικασιών ως προς τον ανάδοχο του έργου και παρά τις δημόσιες ανακοινώσεις της κυβέρνησης και των Υπουργών της περί χρηματοδότησης €14,3 εκ., τα απαιτούμενα κονδύλια δεν είναι εξασφαλισμένα και διαθέσιμα.

Επειδή, θα είναι ένα τεράστιο πισωγύρισμα αν τελικά δεν υλοποιηθεί ο βιολογικός στην περιοχή, καθώς πρόκειται για το σημαντικότερο, ίσως, έργο της Ανατολικής Κορινθίας, με τεράστιο αντίκτυπο τόσο στην καθημερινότητα, την ποιότητα ζωής και την υγεία των κατοίκων, όσο και στο περιβάλλον και την αειφόρο ανάπτυξη για όλους.

Επειδή, ως κυβέρνηση είχαμε εντάξει και εξασφαλίσει την χρηματοδότηση για το κορυφαίο αυτό έργο υποδομής για τη Νεμέα, αλλά και πολλά άλλα σε όλη την Κορινθία, τα περισσότερα εκ των οποίων, όπως το Φράγμα του Ασωπού, έχουν «βαλτώσει» με ξεκάθαρη ευθύνη της κυβέρνησης.

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:

  1. Θα μεριμνήσει ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, να στηριχτεί ο Δήμος Νεμέας και να προχωρήσει η δημοπράτηση του έργου δύο χρόνια περίπου μετά την σχετική πρόσκληση (ΑΔΑ: Ψ6ΦΩΩΚΔ-25Β);
  • Θα απαντήσει συγκεκριμένα και ξεκάθαρα αν είναι εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση που είχε δεσμευτεί από το 2018 για το έργο «Δημιουργία Δικτύου Αποχέτευσης Ακαθάρτων και Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Οικισμού Νεμέας», ή έχει γίνει ανακατανομή των πόρων, που θα στερήσει τη Νεμέα από το πιο σημαντικό έργο υποδομής της περιοχής;

Ο ΕΡΩΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΨΥΧΟΓΙΟΣ