Αρχική » Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας: Ένα εκατομμύριο ευρώδέσμευσε ο δήμος Σικυωνίων για την αναστήλωσή του

Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας: Ένα εκατομμύριο ευρώδέσμευσε ο δήμος Σικυωνίων για την αναστήλωσή του

by Κ. Α.

Στην κατάμεστη αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» του Μεγάρου Μουσικής, τη Δευτέρα 22 Απριλίου το βράδυ, η καρδιά του αρχαίου θεάτρου Σικυώνας ξαναχτύπησε δυνατά.

Ξαναχτύπησε μέσα από τις καρδιές των εκατοντάδων παρευρισκομένων που κατέκλυσαν την αίθουσα και το φουαγιέ, για να ακούσουν τις τελευταίες εξελίξεις για το αριστούργημα του αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Σικυώνας.

Ξαναχτύπησε μέσα από την εισήγηση του προέδρου του «Διαζώματος» Σταύρου Μπένου, που θύμισε όλο το ιστορικό των προσπαθειών για την ανάδειξη και αναστήλωσή του.

Ξαναχτύπησε μέσα από τα λόγια του δημάρχου Σικυωνίων Σπύρου Σταματόπουλου που φορτισμένος συγκινησιακά χαρακτήρισε το αρχαίο θέατρο ως «το πατρικό μας σπίτι» που γυρίζουμε πίσω και θέλουμε να είναι ζωντανό, λειτουργικό και κομμάτι της ζωής μας.

Ξαναχτύπησε μέσα από τους χαιρετισμούς του υφυπουργού Πολιτισμού Χρίστου Δήμα και της αντιπεριφερειάρχη Πολιτισμού Πελοποννήσου Αθηνάς Κόρκα, που επιβεβαίωσαν για ακόμα μία φορά τη ρητή δέσμευσή τους στον αγώνα της αναστήλωσης του αρχαίου θεάτρου.

Ξαναχτύπησε δυνατά με τις εμπεριστατωμένες αναλύσεις των δύο αρχαιολόγων, της Προϊσταμένης της Εφορείας Αρχαιοτήτων Γιώτας Κασίμη και της Δήμητρας Ανδρίκου που αναφέρθηκαν διεξοδικά στο πως εκτιμάται ότι ήταν κατασκευασμένο το αρχαίο θέατρο και ποιες είναι οι παράμετροι και οι επιδιώξεις της αναστήλωσής του.

Συγκίνηση και δεσμεύσεις

Η εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής ξεκίνησε με μια αναφορά του προέδρου του Διαζώματος Σταύρου Μπένου στο ιστορικό της αποκάλυψης και ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας που ξεκίνησε από το 2009 και συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ο κ. Μπένος έδωσε το λόγο στο ιδρυτικό μέλος του «κουμπαρά» για την αναστήλωση του αρχαίου Θεάτρου κα Μαρία Φωτοπούλου-Καραμπέτσου που αναφέρθηκε στο πώς ξεκίνησαν οι προσπάθειες και την πρώτη εκδήλωση που έγινε για τον σκοπό αυτό.

Εν συνεχεία το λόγο πήρε ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος ο οποίος μίλησε με ιδιαίτερη συγκίνηση για το αρχαίο θέατρο ως βασικό κομμάτι της πολιτιστικής και ιστορικής ταυτότητας του δήμου Σικυωνίων. Ο δήμαρχος επισήμανε ότι η εκδήλωση πραγματοποιείται στην αίθουσα «Δημήτρης Μητρόπουλος» που φέρει το όνομα του παγκοσμίου φήμης μαέστρου, που πρώτος στη νεότερη ιστορία, το 1937, άνοιξε το αρχαίο θέατρο Σικυώνας, με μια μουσική παράσταση και με τον οποίον όπως σημείωσε, «μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα: Να ζωντανέψουμε και πάλι το αρχαίο θέατρο».

Σ’ αυτό το πλαίσιο ο Σπύρος Σταματόπουλος ανακοίνωσε ότι ο δήμος Σικυωνίων δέσμευσε ένα εκατομμύριο ευρώ από τον προϋπολογισμό του για την αναστήλωση του αρχαίου θεάτρου! Το ακροατήριο ενθουσιασμένο καταχειροκρότησε τον δήμαρχο και ο Σταύρος Μπένος συγκινημένος μίλησε γι’ αυτόν με θερμά λόγια καθώς όπως είπε κάνει αμέσως πράξη ό,τι χρειάζεται για να γίνει το όραμα της αναστήλωσης, πραγματικότητα!

Ακολούθησαν οι σύντομοι χαιρετισμοί του υφυπουργού Πολιτισμού κ. Χρίστου Δήμα και της αντιπεριφεριάρχη Πολιτισμού κας Αθηνάς Κόρκα.

Κατόπιν οι ομιλίες από την αρχαιολόγο Δήμητρα Ανδρίκου και την Προϊσταμένη της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κορινθίας Γιώτα Κασίμη, στην οποία ο δήμαρχος Σικυωνίων δεν παρέλειψε να εκφράσει τις πολλές και θερμές ευχαριστίες του, καθώς και σε όλους τους αρχαιολόγους που έχουν δουλέψει στο αρχαίο θέατρο, για την επιμονή και την πίστη τους στο έργο της αποκάλυψης, αλλά και την άψογη πολυετή συνεργασία στο κοινό όραμα της απόδοσης στην οικουμένη του θέατρου Αρχαίας Σικυώνας.

Με το πέρας των ομιλιών στο φουαγιέ της αίθουσας «Δημήτρης Μητρόπουλος» παρατέθηκε κέρασμα από προϊόντα της Σικυώνιας γης, δηλαδή κρασί από τα οινοποιεία Κίσσα στο Διμηνιό και Πυργάκη στον Ασπρόκαμπο, φενεάτικο κεφαλοτύρι και παραδοσιακή χειροποίητη σπανακόπιτα από την ταβέρνα «Καπρής» στην Αρχαία Φενεό.