Στο πλαίσιο του Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, ο Υφυπουργός Πολιτισμού Χρίστος Δήμας μίλησε για τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική κληρονομιά, για τον κίνδυνο που αντιμετωπίζουν πολλά σπουδαία μνημεία ανά τον κόσμο και για την ανάγκη ύπαρξης συνεργειών σε διεθνές επίπεδο ώστε να εξευρεθούν κοινές λύσεις και να εξεταστούν οι βέλτιστες πρακτικές.
Ο κ. Δήμας τόνισε πως ο πολιτισμός και η δημιουργική βιομηχανία (τηλεοπτικές/κινηματογραφικές παραγωγές κ.α) έχουν τη δυναμική να αναδείξουν ακόμα περισσότερο το ζήτημα, να ευαισθητοποιήσουν τις κοινωνίες, αλλά και να παρακινήσουν τις πολιτικές ηγεσίες που δεν συνεργάζονται/συμμορφώνονται με κοινές πρωτοβουλίες της διεθνούς κοινότητας σε ένα τόσο σοβαρό ζήτημα για την ανθρωπότητα.
Δήλωσε επίσης πως αξιοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και την επιστημονική γνώση έχουμε τη δυνατότητα να διασφαλίσουμε συνέργειες με τη διεθνή και επιστημονική κοινότητα για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των μνημείων, αλλά και για την περαιτέρω ανάδειξή τους.
Στο πάνελ (FROM COP28 TO COP29 AND BEYOND: CHAMPIONING CULTURE–BASED CLIMATE ACTION), με θέμα συζήτησης την προάσπιση της δράσης για το κλίμα με γνώμονα τον πολιτισμό, συμμετείχαν επίσης: η Πριγκίπισσα Ντάνα της Ιορδανίας, o Fariz Rzayev, Υφυπουργός Εξωτερικών της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν, η Αλεξάνδρα Μητσοτάκη, Πρόεδρος του World Human Forum, η Sneška Quaedvlieg–Mihailović, Γενική Γραμματέας του Europa Nostra, o Γεώργιος Κρεμλής, Πρόεδρος του Ινστιτούτου Κυκλικής Οικονομίας και Κλίματος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου (EPLO), καθώς και ο Nick Gowing, Ιδρυτής του Thinking the Unthinkable.
Ο Υφυπουργός Πολιτισμού, ανέφερε πως η Ελληνική Κυβέρνηση έχει αναλάβει πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής στην πολιτιστική κληρονομιά, μέσω της συνεργασίας με την UNESCO και τα Ηνωμένα Έθνη (United Nations Framework Convention on Climate Change – UNFCCC) για τη διαφύλαξη της φυσικής και πολιτιστικής κληρονομιάς από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής.
Κατά την ομιλία του, ο Υφυπουργός Πολιτισμού, κ. Χρίστος Δήμας δήλωσε πως:
«Οι δράσεις για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, δεν μπορούν να αναβληθούν. Το οφείλουμε στα παιδιά μας και τις επόμενες γενιές, αλλά και στους προγόνους μας που δημιούργησαν αξιοθαύμαστα μνημεία πολιτιστικής κληρονομιάς.
Είναι γεγονός, πως κινδυνεύουν πολλά μνημεία ανά τον κόσμο, από τις επιπτώσεις τις κλιματικής κρίσης.
Χαρακτηριστικό είναι πως η UNESCO σε πρόσφατη έρευνά της, τονίζει ότι το 1/3 των προστατευόμενων μνημείων της απειλούνται.
Το να αναδείξουμε λοιπόν τον πολιτισμό ως όχημα για ένα βιώσιμο μέλλον, αξιοποιώντας την έρευνα, την καινοτομία αλλά ακόμα και τη σοφία των προγόνων μας, στην εποχή της τεχνητής νοημοσύνης δεν είναι απλώς απαραίτητο, αλλά κάτι που χρωστάμε στις επόμενες γενιές.
Στόχος μας είναι να ορίσουμε μία κοινή ατζέντα για την ένταξη του πολιτισμού στην αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, αλλά και να μοιραστούμε βέλτιστες πρακτικές, εξετάζοντας το πώς μπορούμε να διασφαλίσουμε συνέργειες με την επιστημονική κοινότητα για την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς και των μνημείων.»
Χρίστος Δήμας από το Φόρουμ των Δελφών: «Συνέργειες για να αντιστρέψουμε τις επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην πολιτιστική μας κληρονομιά.»
130