Αρχική » Γ. Ψυχογιός: Παρέμβαση στη Βουλή απέναντι στην κατάργηση Ειρηνοδικείων της Κορινθίας, με το  νέο δικαστικό χάρτη.

Γ. Ψυχογιός: Παρέμβαση στη Βουλή απέναντι στην κατάργηση Ειρηνοδικείων της Κορινθίας, με το  νέο δικαστικό χάρτη.

by Κ. Α.

Ερώτηση προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Κορινθίας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Γιώργος Ψυχογιός, για την φερόμενη κατάργηση τριών Ειρηνοδικείων του Νομού: Κιάτου, Ξυλοκάστρου και Νεμέας, στο πλαίσιο του σχεδίου του νέου Δικαστικού χάρτη. Την Ερώτηση συνυπογράφει και ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Αλέξανδρος Αυλωνίτης.

Πρόκειται για μια εξέλιξη – που αν προχωρήσει – θα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες τόσο για την ίδια την ποιότητα της απονομής δικαιοσύνης και την πρόσβαση των πολιτών στο θεμελιώδες συνταγματικό τους δικαίωμα, όσο και για την ταλαιπωρία, τα έξοδα και τον προγραμματισμό των κατοίκων των περιοχών αυτών, αλλά και των δικηγόρων, όπως και ων εργαζόμενων σε αυτά.

Ταυτόχρονα, θα έχει το αντίθετο αποτέλεσμα από την επιτάχυνση των διαδικασιών που επικαλείται το Υπουργείο, καθώς όλες οι υποθέσεις θα συγκεντρωθούν στο Ειρηνοδικείο Κορίνθου, που θα επιβαρυνθεί με έναν τεράστιο όγκο εργασιών, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων.

Με την Ερώτησή μας, ζητάμε να μην καταργηθεί κανένα από τα τρία παραπάνω Ειρηνοδικεία της Κορινθίας, καθώς επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο, τόσο για την ορθή και γρήγορη απονομή δικαιοσύνης, αλλά και τους επαγγελματίες και εργαζόμενους του κλάδου και τις τοπικές κοινωνίες.

Ακολουθεί η Ερώτηση αναλυτικά όπως κατατέθηκε:

Αθήνα, 2 Απριλίου 2024

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης

ΘΕΜΑ: Η κατάργηση τριών Ειρηνοδικείων της Κορινθίας, σύμφωνα με το σχέδιο Δικαστικού Χάρτη της κυβέρνησης, δημιουργεί έντονη ανησυχία και αντιδράσεις από φορείς και τοπικές κοινωνίες 

Έντονη ανησυχία έχεiπροκαλέσει σε όλη την Κορινθία, ο νέος δικαστικός χάρτης που φέρεται να ετοιμάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον οποίο προβλέπεται η κατάργηση των Ειρηνοδικείων του Νομού, δηλαδή των Ειρηνοδικείων Κιάτου, Ξυλοκάστρου και Νεμέας.

Μια εξέλιξη – που αν προχωρήσει – θα έχει εξαιρετικά αρνητικές συνέπειες τόσο για την ίδια την ποιότητα της απονομής δικαιοσύνης και την πρόσβαση των πολιτών στο θεμελιώδες συνταγματικό τους δικαίωμα, όσο και για την ταλαιπωρία, τα έξοδα και τον προγραμματισμό των κατοίκων των περιοχών αυτών, αλλά και των δικηγόρων όπως και ων εργαζόμενων σε αυτά.

Εξάλλου, όποιος έχει υπηρετήσει την δικηγορία και έχει αναλάβει υποθέσεις σε Ειρηνοδικεία, γνωρίζει ότι μια τέτοια αλλαγή θαέχει το αντίθετο αποτέλεσμα από την επιτάχυνση των διαδικασιών που επικαλείται το Υπουργείο, καθώς όλες οι υποθέσεις θα συγκεντρωθούν στο Ειρηνοδικείο Κορίνθου, που θα επιβαρυνθεί με έναν τεράστιο όγκο εργασιών, γεγονός που θα οδηγήσει σε μεγάλη καθυστέρηση στην εκδίκαση υποθέσεων.

Τα τρία περιφερειακά Ειρηνοδικεία της Κορινθίας, Κιάτου, Ξυλοκάστρου και Νεμέας, καλύπτουν πολύ μεγάλες περιοχές του Νομού, με χιλιάδες κατοίκους κι ένα μεγάλο όγκο υποθέσεωνπολύ κρίσιμων, μάλιστα, για την επίλυση καθημερινών διαφορών, την προστασία της πρώτης κατοικίας και αγροτικής γης, τη νομική διεκδίκηση βασικών δικαιωμάτων και την αξιοποίηση του αποδεικτικού μέσου της αυτοψίας σε συγκεκριμένα ένδικα μέσα και βοηθήματα.

Πολύ σημαντικό, όμως, είναι ακόμα το γεγονός ότι τα ως άνω Ειρηνοδικεία, διαθέτουν υποδομές συνεδριάσεων και ακροατηρίων, χώρους αποθήκευσης υλικών και φακέλων, απασχολούν δεκάδες υπαλλήλους που προσπαθούν καθημερινά με όλες τους τις δυνάμεις και χωρίς την απαραίτητη υποστήριξη, να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες και τις σύγχρονες απαιτήσεις.

Ο νομικός κόσμος, οι επαγγελματικοί φορείς, οι πολίτες και οι εργαζόμενοι του Νομού διαμαρτύρονται ήδη για μια τέτοια εξέλιξη, αλλά και οι Δήμοι στα όρια των οποίων ανήκουν τα υπό κατάργηση Ειρηνοδικείαέχουν αντιδράσει, με τους Δήμους Σικυωνίων και Νεμέας να μας έχουν στείλει και τις σχετικές, ομόφωνες, Αποφάσεις των Δημοτικών τους Συμβουλίων απέναντι στη κατάργηση των Ειρηνοδικείων τους.

Επειδή, πρόκειται για ένα πολύ σοβαρό ζήτημαγια την απονομή της δικαιοσύνης και το δικαίωμα των πολιτών να έχουν πρόσβαση σε αυτήν,

Επειδή, αφορά συνολικά τους δικηγόρους, τους επαγγελματίες, τις τοπικές κοινωνίες, δηλαδή μια ολόκληρη αλυσίδα επαγγελματιών, εργαζομένων και κατοίκων,

Επειδή η Κορινθίατα τελευταία χρόνια έχει ήδη υποβαθμιστεί με τη συνεχή κατάργηση δημόσιων υπηρεσιών, καταστημάτων ΕΛΤΑ, τραπεζών και κοινωνικών δομών,

Ερωτάται ο κ Υπουργός:

  1. Σε ποιες ενέργειες θα προβείτε, ώστε να μην καταργηθεί,στο πλαίσιο του νέου Δικαστικού Χάρτη, κανένα από τα τρία Ειρηνοδικεία της Κορινθίας, Κιάτου, Ξυλοκάστρου και Νεμέας,καθώς επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο,τόσο για την ορθή και γρήγορη απονομήδικαιοσύνης, αλλά και τους επαγγελματίες και τις τοπικές κοινωνίες?
  • Θα προχωρήσετε στην άμεση ενίσχυση και αναβάθμιση όλων των Ειρηνοδικείων της Κορινθίας, σε προσωπικό, υποδομές και μέσα, όπως απαιτούν οι σύγχρονες ανάγκες και ζητούν εδώ και καιρό Σύλλογοι, φορείς και εργαζόμενοι?

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Ψυχογιός Γεώργιος

Αυλωνίτης Αλέξανδρος