Αρχική » Ο ΕΟΣ Κορίνθου διοργανώνει εξόρμηση στα Μέθανα.

Ο ΕΟΣ Κορίνθου διοργανώνει εξόρμηση στα Μέθανα.

by Κ. Α.

Τα Μέθανα βρίσκονται σε μια ηφαιστειακή χερσόνησο , που συνδέεται με την Πελοπόννησο. Διοικητικά ανήκει στην περιφέρεια Αττικής . Η πόλη βρίσκεται βόρεια του δρόμου που συνδέει με την υπόλοιπη Πελοπόννησο και τον Γαλατά. Το υψηλότερο σημείο είναι 740 μέτρα (Όρος Χελόνα). Η δημοτική ενότητα έχει έκταση 50.161 τετραγωνικά χιλιόμετρα και πληθυσμό 1.352 κατοίκους στην απογραφή του 2021.
Η χερσόνησος είναι εξ ολοκλήρου ηφαιστειακής προέλευσης και περιέχει πάνω από 30 κέντρα ηφαιστειακής έκρηξης. Η τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη σημειώθηκε κοντά στη σημερινή Καμένη Χώρα τον 3ο αιώνα π.Χ. Διάσημοι συγγραφείς όπως ο Οβίδιος , ο Στράβων και ο Παυσανίας ανέφεραν την τελευταία ηφαιστειακή έκρηξη στα Μέθανα. Η χερσόνησος είναι το βορειοδυτικότερο του τόξου των νησιών του Αιγαίου , των οποίων οι ενεργές ηφαιστειακές περιοχές είναι τα Μέθανα, η Μήλος , η Σαντορίνη και η Νίσυρος . Στο μέλλον, τα Μέθανα (και η περιοχή του Σαρωνικού κόλπου ) ενδέχεται να αναμένουν άλλες ηφαιστειακές εκρήξεις.
Σε αυτή την ξεχωριστή περιοχή θα κάνει εξόρμηση ο σύλλογος μας, ο συνδυασμός της καμένης γης των ηφαιστείων, με εναλλαγές από ανοιξιάτικα λουλούδια, και χορταριασμένες πλαγιές δίνουν άλλες εικόνες που θα μείνουν αξέχαστες σε όλους μας.
Η Πορεία μας θα ξεκινήσει από τον οικισμό της καμένης και θα πάμε έως το ηφαίστειο, με τα ιδιαίτερα πετρώματα, και την πανέμορφη θέα στα νησιά του Αργοσαρωνικού, αλλά και στις ακτές της Πελοποννήσου.
Στη συνέχεια μέσω μονοπατιού θα πάρουμε ανοδική πορεία προς τα υψηλότερα τμήματα της διαδρομής μας, εναλλάσσοντας για λίγο και άσφαλτο που δεν γίνεται να αποφύγουμε.
Στα ψηλότερα τμήματα θα συναντήσουμε εύφορες μικρές κοιλάδες που καλλιεργούν διάφορα οι ντόπιοι, και ισιάζει και η πορεία μας, συναντώντας αρχαία κτίσματα, και ναούς.
Από εδώ και πέρα ξεκινά κατηφορική διαδρομή με ξεχωριστή θέα προς τις ακτές Πελοποννήσου, το Μεγαλοχώρι, και το πανέμορφο Βαθύ, που θα είναι και το τέλος της πορείας μας.
Στο Βαθύ θα έχουμε την δυνατότητα για καφέ-φαγητό σε εκπληκτικό λιμανάκι.
Παίρνοντας το δρόμο της επιστροφής μία μικρή στάση να δούμε και το σπήλαιο της Περιστέρας, που είναι στη διαδρομή μας.

🔹 Εκτιμώμενος χρόνος πορείας 5 ώρες
🔹 Υψομετρική διαφορά + 600
🔹 Συνολικό μήκος: 10-11 χλμ.
🔹 Βαθμός δυσκολίας: Α
🔹 Αναχώρηση: στις 07:30 το πρωί από Κιατο και 08.00 απο τα «Περιβολάκια».
🔹 Κόστος Συμμετοχής: Μέλη του Συλλόγου 20€ – Μη μέλη 23€

🔹 Δηλώσεις συμμετοχής στους αρχηγούς της εξόρμησης:
 Κουνελάκη Γιάννη 698 445 4116
 Πετιμεζά Αγγελική 694 624 0334 και
στο γραφείο του Συλλόγου τις ώρες: 19:00 έως 21:00 * Τετάρτη και Παρασκευή, τηλ. 27410 29970

🥾 Απαραίτητος εξοπλισμός: Μποτάκια πεζοπορίας, Σακίδιο, μπατόν, καπέλο, αντηλιακό, γυαλιά ηλίου, φακός με εφεδρικές μπαταρίες, γάντια, αδιάβροχο, fleece, σφυρίχτρα, ατομικό φαρμακείο, μαχαίρι, αναπτήρας, ξηρά τροφή, νερό 2 λίτρα τουλάχιστον.

ℹ️ • Στο πρόγραμμα του συλλόγου μας συμμετέχουν ελεύθερα όλοι οι ενδιαφερόμενοι, ανεξάρτητα αν είναι ή όχι μέλη του ή μέλη άλλων ορειβατικών συλλόγων.

  • Σε περίπτωση όμως που δεν είσαι μέλος μπορείς να συμμετέχεις μία φορά σε δραστηριότητα – ανάβαση του συλλόγου και στην συνέχεια να γίνεις μέλος. Για να γίνεις μέλος συμπληρώνεις την έντυπη αίτηση εγγραφής μέλους με κόστος (εγγραφής) 10 € (εφάπαξ) και 10 € για τη συνδρομή της χρονιάς.
  • Νέοι και νέες ηλικίας έως 30 ετών εγγράφονται δωρεάν και δεν καταβάλουν συνδρομή για το πρώτο έτος.
  • Το πρόγραμμα της διαδρομής μπορεί να τροποποιηθεί αναλόγως των συνθηκών (καιρός, δυσκολία διαδρομής, δυνατότητες συμμετεχόντων κλπ.) με ευθύνη των αρχηγών.
  • Ενημερώνετε τον/την αρχηγό της εξόρμησης για τυχόν προβλήματα υγείας.
  • Όποιο άτομο συμμετέχει, γνωρίζει τις απαιτήσεις και την επικινδυνότητα της δραστηριότητας στην οποία συμμετέχει και αναλαμβάνει ατομικά την ευθύνη της συμμετοχής του όπως άλλωστε προβλέπεται από την διακήρυξη του Τυρόλου της 8ης Σεπτεμβρίου 2003, Παράρτημα 1 – Άρθρο 1 – Περί Ατομικής Ευθύνης, αποδεχόμενος τους κινδύνους που ενέχει η δραστηριότητα.
  • Όσα άτομα συμμετέχουν στις εξορμήσεις, βγάζοντας ομαδικές φωτογραφίες, αποδέχονται και την ανάρτηση στο διαδίκτυο (εφαρμογές κοινωνικής δικτύωσης).