Αρχική » Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχου στην Κορινθία.

Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δημήτρη Πτωχου στην Κορινθία.

by Κ. Α.

Τάσος Γκιολης. Επίσκεψη του Περιφερειάρχη Δημήτρης Πτωχου στην Κορινθία. Περιφερειάρχης Πελοποννήσου στην Κορινθία των μεγάλων έργων που θα βελτιώσουν την καθημερινότητα των συμπολιτών και θα φέρουν έσοδα στον ευλογημένο τόπο μας.

Μια μέρα αφιερωμένη στην Κορινθία η χθεσινή!

▶️ Ξεκινήσαμε από το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης, παρουσία και του Δημάρχου Βλάση Τσιώτου, όπου η διάβρωση των ακτών έχει προκαλέσει πολλές καταστροφές. Στόχος μας είναι να τεθεί σε εφαρμογή συνολική μελέτη που θα αποτελέσει και τον οδικό χάρτη για την «αναστήλωση» της παράλιας ζώνης της περιοχής του Δήμου.

▶️ Στη συνέχεια, επισκεφτήκαμε το 3ο Νηπιαγωγείο-Δημοτικό Ξυλοκάστρου και ενημερωθήκαμε για τα κτιριακά προβλήματα που αντιμετωπίζει η σχολική μονάδα.

▶️ Ακολούθησε το έργο διαμόρφωσης και ανάπλασης της περιοχής ανατολικά και δυτικά των εκβολών του ποταμού Σύθα, στο Ξυλόκαστρο, προϋπολογισμού 870.000 ευρώ. Πεζοδρομήσεις, ασφαλτόστρωση, βελτίωση υφιστάμενων γηπέδων, είναι κάποια από όσα βρίσκονται στη σχετική μελέτη των επεμβάσεων που γίνονται στην περιοχή.

▶️ Το πρόγραμμα μας συνεχίστηκε με επίσκεψη σε ένα απαιτητικό έργο όπως είναι η «Αντιμετώπιση κατολισθητικών φαινομένων στον δρόμο Ξυλόκαστρο-Τρίκαλα-Χιονοδρομικό-Καρυές Κορινθίας» προϋπολογισμού 7.700.000 ευρώ. Σε λίγους μήνες, θα είναι έτοιμη η μελέτη προϋπολογισμού 785.000 ευρώ για την αναβάθμιση της επαρχιακής οδού Ξυλοκάστρου-Τρικάλων.

▶️ Αμέσως μετά, πήγαμε στο Αστεροσκοπείο Κρυονερίου, όπου σχεδιάζεται η ανέγερση κτιρίου πολλαπλών χρήσεων και η διαμόρφωση του περιβάλλοντος χώρου προϋπολογισμού 4.300.000 ευρώ με τη δημιουργία αμφιθεάτρου εκδηλώσεων και φιλοξενίας επισκεπτών. Η NASA και ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος αποτελούν οργανισμούς με τους οποίους συνεργάζεται το Αστεροσκοπείο.

▶️ Η Κόρινθος και το Εκκλησιαστικό Γηροκομείο «Το έργο του Αποστόλου Παύλου» προϋπολογισμού 1.835.200 ευρώ, ήταν ο επόμενος σταθμός μας. Το συγκεκριμένο έργο, με την ολοκλήρωσή του, θα έχει επιπλέον ιατρείο, φυσικοθεραπευτήριο και θα μπορεί να φιλοξενήσει πάνω από τριάντα συμπολίτες μας.

▶️ Ακολούθως, επισκεφτήκαμε το μεγάλο έργο που αφορά το περιβαλλοντικό και το πολιτιστικό Πάρκο, τμήματος του χώρου, της ανενεργής μετρικής σιδηροδρομικής γραμμής απ’ την Κόρινθο έως το Βέλο, παρουσία του Δημάρχου Κορινθίων, Νίκου Σταυρέλη. Είναι ένα έργο, προϋπολογισμού 5 εκατ. ευρώ, όπου δίπλα στην καταργημένη μετρική σιδηροδρομική γραμμή, απ’ την Κόρινθο έως το Βέλο, θα δημιουργηθεί δίκτυο πεζοδρόμων, ποδηλατοδρόμων και λοιπών δράσεων.

▶️ Επόμενη στάση, η Αρχαία Δίολκος, ένα θαύμα της μηχανικής από την εποχή της Αρχαίας Ελλάδας που επέτρεπε στα πλοία να ταξιδεύουν στη στεριά, από το Ιόνιο Πέλαγος στο Αιγαίο, παρακάμπτοντας την Πελοποννησιακή Χερσόνησο. Ολοκληρώθηκε η εργασία ανάδειξής του και ξεκινά η συζήτηση για την βελτίωση των εγκαταστάσεων για τουριστικούς και όχι μόνο λόγους.

▶️ Η επίσκεψη στην Κορινθία συνεχίστηκε με το Ιστορικό – Λαογραφικό Μουσείο Κορίνθου, που ιδρύθηκε με σκοπό την ανεύρεση, συντήρηση και προβολή λαογραφικού υλικού καθώς και τη διάδοση με κάθε τρόπο των σχετικών γνώσεων και πληροφοριών στο ευρύ κοινό. Είναι κτιριακά έτοιμο και αναζητείται ο τρόπος επίσπευσης των διαδικασιών αδειοδότησής του.

▶️ Η μέρα μας έκλεισε στην έδρα της Π.Ε. Κορινθίας με συζήτηση με τους Θεματικούς Αντιπεριφερειάρχες και τους περιφερειακούς συμβούλους.