Αρχική » Νίκος Ταγαράς: Παίρνει «σάρκα και οστά» το εμβληματικό έργο  «Ανάπλαση Ενιαίου Παραλιακού Μετώπου μεταξύ Κορίνθου & Λουτρακίου»

Νίκος Ταγαράς: Παίρνει «σάρκα και οστά» το εμβληματικό έργο  «Ανάπλαση Ενιαίου Παραλιακού Μετώπου μεταξύ Κορίνθου & Λουτρακίου»

by Κ. Α.

Υπογραφή Σύμβασης για την έναρξη εκτέλεσης του έργου

Παράκτιο γραμμικό πάρκο με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, αστικό εξοπλισμό με καθιστικά για τους πολίτες, πράσινο, σύγχρονος φωτισμός

Μπήκαν σήμερα οι υπογραφές για την έναρξη του εμβληματικού έργου «Ανάπλαση  Ενιαίου Παραλιακού Μετώπου μεταξύ Κορίνθου και Λουτρακίου», το οποίο υλοποιείται υπό την ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Η υπογραφή της σχετικής σύμβασης έναρξης για την εκτέλεση του έργου πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Κορινθίων, παρόντων: του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκου Ταγαρά, του Δημάρχου Κορινθίων, Νίκου Σταυρέλη, του δημάρχου  Λουτρακίου -Περαχώρας- Αγ. Θεοδώρων, Γιώργου Γκιώνη, του προέδρου του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ ΑΕ»Βασίλη Ταγαρά, του διευθύνοντος συμβούλου της «ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ ΑΕ», Νεκτάριου Σπηλιόπουλου, καθώς και του εκπροσώπου του αναδόχου της εργοληπτικής εταιρείας «ΓΕΩΓΕΝΕΣΙΣ ΑΤΕ», Ευγένιου Παπαδόπουλου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς δήλωσε σχετικά:

«Είμαι ιδιαίτερα ικανοποιημένος για τη σημερινή εξέλιξη καθώς η υπογραφή της σύμβασης για την έναρξη εκτέλεσης του εμβληματικού έργου «Ανάπλαση  Ενιαίου Παραλιακού Μετώπου μεταξύ Κορίνθου και Λουτρακίου» λαμβάνει «σάρκα και οστά». Αυτή η υπογραφή είναι αποτέλεσμα της μεθοδικότητας, της βαθιάς γνώσης των ζητημάτων του νομού μας, αλλά και της ορθής προετοιμασίας.

Το έργο, σημειώνω, τελεί υπό την ευθύνη του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, καθώς το έχουμε εντάξει στο Πρόγραμμά «Παρεμβάσεις με στόχο τη Βελτίωση του Δημόσιου Χώρου» και χρηματοδοτείται πλήρως από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, με προϋπολογισμό που αγγίζει τα 12 εκατ. € (συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ).

Με την αποπεράτωση του έργου κάτοικοι και επισκέπτες θα απολαμβάνουν τη νέα σύγχρονη, ευρωπαϊκών προδιαγραφών, καλαίσθητη, «πράσινη», βασισμένη στη βιώσιμη αστική κινητικότητα και συνάμα λειτουργική εικόνα του Ενιαίου παραλιακού μετώπου μεταξύ Κορίνθου & Λουτρακίου.

 Το παράκτιο γραμμικό πάρκο με πεζόδρομο, ποδηλατόδρομο, αστικό εξοπλισμό -με καθιστικά για τους πολίτες- πράσινο και σύγχρονο φωτισμό, θα αποτελεί  “στολίδι” για τον τόπο μας, όπως και σημείο αναφοράς!

Ο νομός μας αλλάζει. Και μας αξίζει να απαιτούμε, να οραματιζόμαστε και να υλοποιούμε μόνο το καλύτερο για την Κορινθία μας!». 

Ο Δήμαρχος Κορινθίων, Νίκος Σταυρέλης, δήλωσε:

«Σήμερα υπεγράφη η σύμβαση για το έργο «Ανάπλασης του παραλιακού μετώπου Κορινθου Λουτρακιου» προϋπολογισμού 12.000.000€ συνολικά. Ένα έργο σημαντικό, που φέρει αποκλειστικά τη σφραγίδα του Υφυπουργού κ. Νίκου Ταγαρα, με τον αγώνα του οποίου εντάχθηκε στο Ταμείο Ανάκαμψης. Του αξίζουν τα συγχαρητήρια μου. Συγχαρητήρια αξίζουν και στον Διευθύνοντα Σύμβουλο κ. Νεκτάριο Σπηλιόπουλο που έτρεξε για μεγάλο διάστημα τις διαδικασίες και τις προμελέτες για να έχει αίσιο τέλος η ένταξη στη χρηματοδότηση του Ταμείου Ανάκαμψης.

Βέβαια η Κόρινθος μπορεί να μην έχει μέτωπο στην παραλία Ποσειδωνίας από το έργο αυτό, ωστόσο η ανάπλαση της σιδηροδρομικής γραμμής μέχρι τον Ισθμό μήκους 2 χιλιομέτρων αποτελεί ιδιαίτερο  έργο περιβαλλοντικό, αισθητικό και συγκοινωνιακό».

Ο Δήμαρχος Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγ. Θεοδώρων, Γιώργος Γκιώνης, δήλωσε:

«Πρόκειται για ένα εμβληματικό έργο που οραματιστήκαμε από την προηγούμενη θητεία μας, τη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που θα πραγματοποιηθεί τόσο σε εύρος παρέμβασης όσο και σε επίπεδο προϋπολογισμού μεταξύ των δύο Δήμων, Κορινθίων και Λουτρακίου- Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων. Η σύνδεση των δύο πόλεων με όρους βιώσιμης κινητικότητας με την ενοποίηση του παραλιακού μετώπου Λουτρακίου – Κορίνθου αποτυπώνει το σχέδιο και το όραμα της δημοτικής Αρχής για τη δημιουργία ενός ενιαίου, ελκυστικού και λειτουργικού χώρου που θα συμβάλλει αποφασιστικά στην αναπτυξιακή προοπτική του Δήμου μας ως τουριστικός προορισμός για δημότες και επισκέπτες.

Στο σημείο αυτό, θέλω να ευχαριστήσω από καρδιάς τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Νίκο Ταγαρά για την έμπρακτη στήριξή του και την καθοριστική συμβολή του στην επιτάχυνση των διαδικασιών για την υλοποίηση των αναπτυξιακών έργων που έχει ανάγκη ο τόπος μας».

Ο πρόεδρος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ ΑΕ», Βασίλης Ταγαράς δήλωσε:

«Είναι μεγάλη ημέρα σήμερα για τους 2 Δήμους, αλλά και για τον Αναπτυξιακό Οργανισμό Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ ΑΕ. του οποίου έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος. Ένα πολύ σημαντικό έργο ξεκινά, ένα έργο που με την ολοκλήρωσή του θα βελτιώσει την ποιότητα ζωής των κατοίκων των 2 Δήμων σε μία περιοχή παρέμβασης με ιδιαίτερη σημασία και για τους 2 Δήμους.

Ευχαριστώ τον υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Νίκο Ταγαρά για την ουσιαστική βοήθειά του και την έμπρακτη στήριξή του από την αρχή της διεκδίκησης αυτής της χρηματοδότησης και μέχρι σήμερα που πλέον το έργο συμβασιοποιείται.».

Ο διευθύνων σύμβουλος του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης «ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ ΑΕ», Νεκτάριος Σπηλιόπουλος, δήλωσε:

«Είμαι εξαιρετικά ευτυχής που αυτό το έργο παίρνει σήμερα “σάρκα και οστά”.  Αφορά επί της ουσίας στη μεγαλύτερη αστική ανάπλαση που έχει γίνει ποτέ στον νομό Κορινθίας, με τις αρχές της βιώσιμης αστικής κινητικότητας.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω θερμά τον υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας κ. Νίκο Ταγαρά  για την εξαιρετικά σημαντική βοήθεια και συμβολή του σε όλες τις φάσεις του έργου, από την ωρίμανσή του και έως την τελική ένταξή του στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΥΠΕΝ.

Ως ΔΗΜΟΠΡΑΚΤΟΣ ΑΕ μας περιμένει πολλή δουλειά και σε συνέχεια αυτής που έχει γίνει έως σήμερα, καθώς πλέον μπαίνουμε στη φάση της ουσιαστικής υλοποίησης του έργου, έτσι ώστε μετά από 25 μήνες να παραδοθεί προς χρήση στους δημότες και επισκέπτες των 2 όμορων Δήμων».

Σημείωμα για το έργο

«Ανάπλαση Ενιαίου Παραλιακού Μετώπου μεταξύ Κορίνθου & Λουτρακίου»

Δημιουργία Γραμμικού Πάρκου

Η ανάπλαση του Ενιαίου Παραλιακού Μετώπου Κορίνθου – Λουτρακίου, συνολικής έκτασης 5.696,50μ. υλοποιείται με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας και αποσκοπεί στη σύνδεση των πόλεων της Κορίνθου και του Λουτρακίου, με όρους βιώσιμης κινητικότητας, μέσω ενός συνεκτικού δικτύου ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων. Ειδικότερα, το έργο αφορά σε τρεις περιοχές παρέμβασης:

Περιοχή 1η: Ανάπλαση σιδηροδρομικών γραμμών ΟΣΕ στο διατιθέμενο εύρος απαλλοτρίωσης

Περιοχή 2η: Περιοχή βυθιζόμενης γέφυρας Διόλκου – στρατοπέδου Σχολής Μηχανικού

Περιοχή 3η: Οδός Ποσειδώνος (πέρας στρατοπέδου – συμβολή οδού Αιγαίου)

Η συγκεκριμένη πρόταση προάγει τη χρήση ποδηλάτου, ως μέσο εξυπηρέτησης και μεταφοράς, παράλληλα με την οδική ασφάλεια, η οποία τέθηκε ως βασική παράμετρος σχεδιασμού, καθ’ ότι ο ποδηλάτης πρέπει να νιώθει ασφαλής και να υπάρχει κατάλληλη διαδρομή με μεγάλο μήκος.

Η ανάπλαση του παραλιακού μετώπου Κορίνθου – Λουτρακίου περιλαμβάνει σε όλο της το μήκος (πλην του τμήματος από το στρατόπεδο έως την οδό Αιγαίου) ποδηλατόδρομο αμφίδρομης κυκλοφορίας συνολικού μήκους 2,7 χλμ και μαζί με τον ΣΒΑΚ Κορίνθου από το τμήμα σιδηρδρομικού σταθμού, μήκος σχεδόν 3 χλμ.

Πέραν της κατασκευής ποδηλατοδρόμων και πεζοδρόμων, ένα τμήμα της οδού Ποσειδώνος πρόκειται να μετατραπεί σε οδό ήπιας κυκλοφορίας, ενώ ένα άλλο θα αναδιαμορφωθεί με μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και πεζοδρόμια εκατέρωθεν, για να λειτουργήσει ως μεικτής χρήσης (μηχανοκίνητη κυκλοφορία και ποδήλατο).

Σημειώνεται ότι η ανάπλαση θα γίνει με σύγχρονο σχεδιασμό, υλικά και τρόπους εφαρμογής, προκειμένου να οργανωθούν οι υπαίθριοι χώροι και χώροι πρασίνου με όρους βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής και να διασφαλισθεί η πλήρης και ασφαλής πρόσβαση και των ΑμεΑ, βάσει σχετικής εκθέσεως που έχει ήδη εκπονηθεί._