Στη Γενική Συνέλευση και τις εκλογές για την ανάδειξη του νέου διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Πελοποννήσου που πραγματοποιήθηκαν στην Τρίπολη την Τετάρτη 14 Φεβρουαρίου 2024, βρέθηκε ο δήμαρχος Σικυωνίων Σπύρος Σταματόπουλος, δίνοντας το παρόν με μια δυναμική και κομβική ομιλία.
«Υπηρετώ την αυτοδιοίκηση αρκετά χρόνια» είπε ξεκινώντας την ομιλία του, «πιστεύω σε μία ανεξάρτητη Αυτοδιοίκηση και γι’ αυτό το σκοπό την υπηρετώ», τόνισε κάνοντας εν συνεχεία μια σύντομη αναδρομή στην ιστορία της τοπικής αυτοδιοίκησης και στην προσφορά της στην διατήρηση και τη συνοχή του έθνους, ακόμη και σε δύσκολους καιρούς. Εν συνεχεία έθεσε τα καυτά θέματα της επικαιρότητας τα οποία αποτελούν σοβαρά προβλήματα στην παρούσα φάση για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.
Αρχικά αναφέρθηκε στους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους, την οικονομική επιχορήγηση που λαμβάνουν οι δήμοι από το κράτος. «Μας είπατε ότι έγινε προσαύξηση» είπε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ «εγώ ειλικρινά δεν την έχω δει ακόμα. Γιατί στον δήμο το δικό μας για παράδειγμα, στην προσαύξηση συμπεριέλαβαν και την ορεινότητα. Μας αφαιρούν κάποια χρήματα για το τέλος ταφής και στο τέλος όταν κάνουμε το ισοζύγιο δεν γνωρίζουμε ακόμα τι θα μείνει. Άρα θα πρέπει να περιμένουμε τι θα εισπράξουμε στο τέλος του έτους για να κάνουμε το ισοζύγιο». Στη συνέχεια τόνισε τον αγώνα που δίνουν οι αιρετοί για να αυξηθούν οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι, ενώ εξήγησε ότι οι δήμοι της Περιφέρειας οι οποίοι έχουν να διαχειριστούν και να διεκπεραιώσουν μια μεγάλη γκάμα ζητημάτων από την ύδρευση και την αποχέτευση, μέχρι τις αγροτικές οδοποιίες και την άρδευση, να είναι άδικο να λαμβάνουν σημαντικά λιγότερα χρήματα από τους δήμους των αστικών κέντρων που δεν έχουν όλα αυτά τα προβλήματα.
Η επιχειρούμενη ιδιωτικοποίηση του νερού
Εκεί που πραγματικά σήκωσε τους τόνους όμως, ο δήμαρχος Σικυωνίων, ήταν σε ό,τι αφορά στην συγχώνευση των ΔΕΥΑ και την επιχειρούμενη μέσω αυτής της ενέργειας, ιδιωτικοποίησης του νερού. Όπως ανέφερε απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΚΕΔΕ «όσο κι αν δεν θέλουμε να το πιστέψουμε επιχειρείται η ιδιωτικοποίηση του νερού. Η συνένωση των ΔΕΥΑ αυτό το σκοπό υπηρετεί. Η πρώτη σκέψη είναι να γίνει μία ΔΕΥΑ σε όλη την Πελοπόννησο. Αυτό παραβιάζει κατάφορα το άρθρο 102, παράγραφος 2, του συντάγματος. Παραβιάζει την αρχή της εγγύτητας, την διοικητική αυτοτέλεια και την αρχή της επικουρικότητας», σημείωσε υψώνοντας τον τόνο. Στη συνέχεια, επικαλούμενος και την εμπειρία του από το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης ΔΕΥΑ Ελλάδος, όπου είναι μέλος, αναφέρθηκε στην ανυπαρξία μελετών για τη συγχώνευση των ΔΕΥΑ, καθώς και στην φημολογούμενη οικονομία κλίμακας η οποία προβάλλεται ως επιχείρημα για τις συνενώσεις, παρότι δεν συνοδεύεται από στοιχεία που την τεκμηριώνουν.
Το ΕΣΠΑ και η διαχείριση των απορριμμάτων
«Για πόσο ακόμα θα συνεχίσουμε να είμαστε επαίτες σε κάθε Περιφέρεια;». Με αυτά τα λόγια έθεσε το πολύ σοβαρό θέμα του ΕΣΠΑ, για το οποίο επιβάλλεται πλέον, όπως τόνισε, οι δήμοι να απαιτήσουν και να διεκδικήσουν ως ΚΕΔΕ να έχουν μέρος στη διαχείρισή του. «Θα δείτε» είπε, «τους νεοεκλεγέντες δημάρχους να κάνουν ουρές στο γραφείο του Περιφερειάρχη και στα γραφεία του Υπουργείου Εσωτερικών»!
Αναφερόμενος τέλος, στην διαχείριση των απορριμμάτων μίλησε για την συζήτηση που έγινε ήδη από τον Δεκέμβριο του 2023 για την αύξηση των τελών. Σημείωσε ότι το θέμα πρέπει να συζητηθεί με τους νεοεκλεγέντες δημάρχους γιατί είναι πολύ σοβαρό και πρέπει να υπάρξει συναπόφαση για την από δω και πέρα πορεία. «Ξέρετε τι προβλέπεται;» ρώτησε ρητορικά και απάντησε: «η σύμβαση την οποία έχουμε υπογράψει προέβλεπε η τιμή να μειώνεται για τις πρόσθετες ποσότητες. Τώρα μας λένε ότι η τιμή πρέπει να αυξηθεί!!! Δηλαδή, πάμε λιγότερα πληρώνουμε πέναλτυ, πάμε περισσότερα ξαναπληρώνουμε πέναλτυ» σημείωσε αγανακτισμένος και θύμισε ότι ήταν ένας από τους ελάχιστους δημάρχους σε επίπεδο περιφέρειας που αντιστάθηκαν και καταψήφισαν την διαχείριση των απορριμμάτων με τη μορφή που έχει σήμερα…